Sukcesy naszych członków w Cagliari
18 lipiec 2018

Sporym sukcesem zakończył się udział trojga członków stowarzyszenia „Razem” w X Mistrzostwach Europy dla Osób po Transplantacji i Dializowanych w Cagliari na Sardynii. Polska reprezentacja zdobyła w nich 44 medale, w tym 13 złotych. Łupem naszych członków w tej imprezie padło aż 10 krążków. Ewa Żółtowska, Wioletta Kimla i Andrzej Haj przywieźli z Włoch 5 złotych i 5 srebrnych medali.

Ewa Żółtowska, startująca pierwszy raz w międzynarodowej imprezie mieszkanka Polanki Wielkiej może się pochwalić zwycięstwem w turnieju darta (rzutki do tarczy) oraz drugimi miejscami w chodzie sportowym na 3 000 m, rzucie piłeczką palantową i rzucie oszczepem.

Wioletta Kimla, która w swoim dotychczasowym dorobku miała już 13 medali Mistrzostw Europy i Światowych Igrzysk, w Cagliari zdobyła złoto w pchnięciu kulą oraz dwa srebra: w rzucie oszczepem i tenisie stołowym.

Andrzej Haj tym razem wzbogacił nasz medalowy dorobek o trzy złote medale: w biegach na 100, 200 i 400 m, na tym ostatnim dystansie poprawiając własny rekord świata w swojej kategorii wiekowej.

Udział naszej ekipy w Mistrzostwach był możliwy dzięki przychylności wielu sponsorów, zarówno instytucji publicznych, jak i firm oraz osób prywatnych. Jak co roku w pokryciu wysokich kosztów udziału pomogły władze samorządowe. Starostwo Powiatowe i Urząd Miasta od kilku lat pomagają w realizacji pasji naszym niepełnosprawnym sportowcom po transplantacji dla których uprawianie sportu jest, zgodnie z zaleceniami lekarzy, formą rehabilitacji i drogą powrotu do normalnego życia po okresie ciężkiej choroby.

W przyszłym roku w planie mają oni udział w Światowych Igrzyskach po transplantacji, które odbędą się w Newcastle w Wielkiej Brytanii.