27 listopad 2017

W dniach 18-19 listopada 2017 w Brzeszczach i Oświęcimiu odbyły się, drugie już, Ogólnopolskie Halowe Igrzyska dla Osób po Transplantacji i Dializowanych oraz Osób Niepełnosprawnych pod patronatem Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki – Jana Widery oraz Prezydenta Oświęcimia – Janusza Chwieruta. W imprezie wzięli udział zawodnicy po przeszczepach różnych narządów z całej Polski, a w pływaniu rywalizowali też niepełnosprawni sportowcy z katowickiego zrzeszenia „Start” reprezentujący oddziały w Tychach, Chorzowie i Oświęcimiu.
W tym roku stowarzyszenie „Razem”, obok Polskiego Stowarzyszenia Sportu po Transplantacji, Uczniowskiego Klubu Sportowego Gminy Brzeszcze, brzeszczańskiego Ośrodka Kultury oraz Powiatowego Centrum Kształcenia Technicznego i Branżowego w Oświęcimiu było jednym z organizatorów tej imprezy. Współorganizatorem było Miasto Oświęcim, które wyasygnowało środki na wsparcie Igrzysk. Dzięki temu, a także dzięki życzliwości wielu sponsorów było możliwe przeprowadzenie zawodów oraz zapewnienie uczestnikom noclegów i wyżywienia w hotelu Przystań nad Sołą w Bielanach oraz pamiątkowych medali i koszulek.
W trakcie imprezy rozegrano zawody lekkoatletyczne w hali sportowej w Brzeszczach, turniej tenisa stołowego w Sali Powiatowego Centrum Kształcenia Technicznego i Branżowego w Oświęcimiu oraz zawody pływackie na nowo wyremontowanej oświęcimskiej krytej pływalni. Podczas otwarcia zawodów lekkoatletycznych obecny był Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki – Jan Widera. Pogratulował on niepełnosprawnym sportowcom hartu ducha w zmaganiach z następstwami choroby i dążeniu do powrotu do normalnego życia. Zauważył, że ich postawa budzi jego prawdziwy podziw i stanowi wzór do naśladowania dla reszty społeczeństwa.
Mamy nadzieję, że impreza ta już na stałe wejdzie do sportowego kalendarza naszego powiatu i w przyszłym roku również będziemy mieli okazję gościć w Oświęcimiu niepełnosprawnych sportowców.