Andrzej Haj – sekretarz zarządu Stowarzyszenia RAZEM
22 lipiec 2016

Przedstawiamy sylwetkę jednego z członków naszego stowarzyszenia, sekretarza zarządu. Andrzeja Haja. W 2013 roku przeszedł on transplantację wątroby, której powodem była marskość tego organu stanowiąca skutek zakażenia wirusem HCV. Andrzej po 30 latach powrócił do czynnego uprawiania sportu. W przeszłości lekkoatleta, zawodnik Unii Oświęcim i Górnika Brzeszcze, następnie trener i sędzia sportowy, postawił przed sobą ambitny cel – powrócić na bieżnię i startować w zawodach. Dowiedział się, że osoby po przeszczepach różnych narządów, zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Sportu po Transplantacji, biorą udział w zawodach na całym świecie. W ten sposób m.in. realizują zalecenia lekarzy, aby prowadzić aktywny tryb życia. W sierpniu 2014 roku w Krakowie odbywały się VIII Mistrzostwa Europy dla Osób po Transplantacji i Dializowanych. Nasz kolega postanowił sprawdzić swoje umiejętności i podjął próbę zakwalifikowania się do reprezentacji Polski na te zawody. W tym celu musiał wystartować w Ogólnopolskich Igrzyskach, które miały miejsce w Zakopanem; zdobył wówczas 4 złote medale. Zaprocentowały umiejętności nabyte podczas wyczynowego uprawiania lekkiej atletyki. W Krakowie również udało mu się zająć cztery medalowe pozycje: pierwszą w rzucie dyskiem, drugą w biegu na 200 m i trzecią w pchnięciu kulą i biegu na 100 m. Następnym celem stał się udział w Światowych Igrzyskach po Transplantacji w argentyńskim mieście Mar del Plata. Wiązało się to jednak z koniecznością zdobycia środków na bardzo kosztowny wyjazd. Niestety, Polskie Stowarzyszenie Sportu po Transplantacji ze względów finansowych nie wystawiło oficjalnej reprezentacji i osoby chcące wystartować w imprezie, musiały same pokryć wszelkie koszty. Z pomocą przyszły władze samorządowe Oświęcimia. Zarówno włodarze miasta, jak i powiatu wsparli poczynania naszego kolegi. Oprócz nich także inne instytucje, firmy, a nawet osoby prywatne przyczyniły się do tego, że marzenie o podróży za ocean mogło zostać zrealizowane. Były to m.in.: oświęcimskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, firma Aksam z Osieka, producent Paluszków Beskidzkich, firma Norlys z Nowego Sącza. Podjęte starania przełożyły się na medale, które Andrzej przywiózł z Argentyny. Było to złoto w rzucie dyskiem, srebra w biegach na 100 i 200 m oraz brąz w pchnięciu kulą. W tym roku pojawił się następny cel: jak najlepszy występ w IX Mistrzostwach Europy w Finlandii. I znowu pojawił się problem zgromadzenia odpowiednich środków finansowych na wyjazd. Po raz kolejny Starostwo Powiatowe i Urząd Miasta wsparły starania Andrzeja. W efekcie dorobek medalowy naszego członka powiększył się o kolejne pozycje. W fińskim mieście Vantaa wywalczył 5 medali. Tym razem są to trzy złote: w biegu na 200 m, skoku w dal i skoku wzwyż, srebrny w pchnięciu kulą oraz brązowy w dysku. Gratulujemy koledze wspaniałych wyników i liczymy, że będzie z sukcesami reprezentował nasze stowarzyszenie jeszcze na wielu imprezach. W 2017 roku w hiszpańskiej Maladze planowana jest organizacja Igrzysk Światowych. Przed Andrzejem stoi więc następne wyzwanie: odpowiednie przygotowanie się do startu.