„Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu...”
4 marzec 2014

Miejska Biblioteka Publiczna w Oświęcimiu zaprasza do udziału w projekcie ”Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Aktywizacja osób z dysfunkcją wzroku”. W ramach projektu będą organizowane bezpłatne warsztaty podzielone na następujące bloki tematyczne:

• arteterapia
  • biblioterapia
  • obsługa sprzętu do bezwzrokowego czytania

Szkolenia przeznaczone są dla osób z różnymi dysfunkcjami, szczególnie dysfunkcjami wzroku. Zainteresowani mogą wziąć udział we wszystkich trzech blokach tematycznych lub wybrać jeden z nich.

Warsztaty z arteterapii rozpoczną się 12 marca o godz. 14:00 i będą obejmowały dwanaście kolejnych spotkań, zawsze w środy o godz. 14:00 i będą trwać po ok. 2 godziny każde spotkanie. Uczestnicy tych warsztatów będą przygotowywać scenariusz, scenografię i uczyć się niewielkich ról a na zakończenie tych warsztatów będzie wystawiony spektakl.

W kwietniu rozpoczną się szkolenia z obsługi nowoczesnego sprzętu do bezwzrokowego czytania m.in.: Czytak, multilektor Sara, program udźwiękawiający Jaws i inne.

Dnia 6 maja o godz. 14:30 rozpoczną się warsztaty z biblioterapii, które będą obejmowały 8 spotkań po ok. 2,5 godz. Na zajęciach z biblioterapii poprzez relaksację, będzie można odreagować wewnętrzne napięcia, będzie można dowiedzieć się jak sobie radzić z dysfunkcjami i jak odnajdywać się w codziennym życiu wśród innych ludzi.

Zgłoszenia przyjmujmowane są do 11 marca w dziale promocji Biblioteki w Oświęcimiu, zgłoszenia można skłądać osobiście, mailowo lub telefonicznie.

marketing@mbp-oswiecim.pl
Tel. kontaktowy: 33 847 98 16